marți, 26 iulie 2016

Arhetipurile și psihologia (2)

Așa cum am menționat în prima parte, arhetipurile oferă anumite modele comportamentale și mentale, acestea reprezentând soluții la anumite situații sau evenimente.

Aceste arhetipuri există în fiecare dintre noi și se sprijină unul pe celălalt. Principala deficiență în accesarea soluțiilor oferite de arhetipuri o reprezintă faptul că acestea nu sunt dezvoltate echilibrat și egal între ele.
În general arhetipurile se dezvoltă și devin accesibile în corelație cu vârsta individului sau cu etape din viața acestuia.

Iubitul
Acesta este primul arhetip care se manifestă și se dezvoltă, fiind specific tinerilor. El este arhetipul emoțiilor, sentimentelor și al senzualității. Atunci când facem referire la senzualitate, acest termen nu se referă doar la latura carnală, erotică. Termenul conține și aceste componente dar, mai mult se referă la folosirea simțurilor într-un mod extins și deschis, implicând o simțire profundă. Practic iubitul experimentează direct viața, senzorial și emoțional, și astfel ajunge să cunoască lumea și pe cei care îl înconjoară

Iubitul se bucură de viață în toate formele sale la o intensitate ridicată. El este plin de idealism și se manifestă cu inspirație și creativitate.

Iubitul este cel care nu recunoaște limite și reguli și debordează de energie, folosind ”cantitatea” pentru a depăși obstacolele și pentru a-și satisface propriile dorințe, sentimente și nevoi.
Iubitul este manifest atunci când ne întâlnim ”marea iubire” și peste o săptămână găsim ”adevărata iubire” și tot așa, cu aceeași energie, până când ”Iubirea cea Mare” ne găsește ea pe noi.

Datorită nivelului ridicat de energie, Iubitul este cel care ”alimentează” următorul arhetip, respectiv Magicianul.   

Magicianul
Magicianul se manifestă ca arhetip al cunoașterii în cazul unui om care, din experiențele sale, dar și din studierea lumii, extrage și ajunge să știe, să stăpânească și să folosească legi și reguli.

Magicianul este cel care știe! El deține secrete și cunoștințe de orice fel. El adună cunoaștere pentru a manipula legile, energiile și forțele universului, transformându-le în instrumente practice. Din aceste instrumente dezvoltă sisteme complexe de interacțiune și manipulare a lumii.
În general Magicianul este inventator, om de știință sau gânditor. El este un maestru al tehnologiei.

Instrumentele de explorare și înțelegere a Lumii sunt, pentru Magician, reflecția, meditația și intuiția iar una dintre calitățile sale deosebite este aceea de a lua decizii spontane și corecte în situații de criză.

Întrucât Magicianul este cel care Știe, el este cel care dă comenzi Războinicului și îi transferă și din energia Iubitului.

În general Magicianul este asociat cu perioada din timpul vieții când studiem și începem să înțelegem lumea și legile care o guvernează și evident, începem să le folosim sau chiar să le schimbăm.

Războinicul
Războinicul este arhetipul acțiunii și principala sa unealtă este agresivitatea dar, într-un mod neutru. Agresivitatea trebuie înțeleasă din punct de vedere al direcției efortului, energiei, al forței și inițiativei.

Agresivitatea îl face pe Războinic să intre în competiție cu cei mai buni, să ”lupte” și, acest lucru îl împinge înainte pentru a-și atinge obiectivele. El este tot timpul vigilent și alert, conștient de mortalitatea proprie fără a-i fi frică.

Războinicul are capacitate de decizie privind aplicarea acțiunilor, are îndemânare, putere și acuratețe. Este disciplinat și loial, fiind gata oricând să lupte pentru o idee, o persoană sau un obiect.

Controlul deficitar al agresiunii se traduce prin implicarea în violențe fizice cu oricine și pentru orice motiv cât și prin absența relațiilor. Pe de altă parte, supra-controlul agresiunii se traduce prin lipsa acțiunii agresive necesare, în situațiile care o cer, transformându-se în ”agresivitate pasivă”.

Războinicul în integralitatea sa este distrugător-creator, în sensul că distruge pentru a lăsa locul noului, evoluției.
Perioada corespunzătoare Războinicului este cea în care urcăm scara socială și cerem recunoașterea valorii noastre și chiar ”luptăm” pentru acest lucru, intrând în competiție cu alții asemenea nouă.

Regele

Se poate spune că Regele este produsul celorlalte arhetipuri și accesarea sa presupune accesarea simultană a Războinicului, Magicianului și a Iubitului.

În primul rând Regele trăiește cu integritate, este echilibrat și încrezător. Este cel care ia decizii și este orientat spre obiective cu înțelepciunea practică a Magicianului. El știe ce să facă și când să facă, respectiv să facă acel lucru care este corect, oportun și pentru motive corecte.

Regele creează ordine, reguli și linii directoare pentru ceilalți. El este creator și, în același timp, inspiră creativitate în ceilalți.
Folosind energia Iubitului, îndemânarea și puterea Războinicului și înțelepciunea Magicianului, Regele își protejează realitatea sau ”regatul” său, care poate fi familia, grupul sau țara.

Una dintre funcțiile fundamentale ale Regelui este aceea de mentorat, de recunoaștere și onorare a realizărilor celorlalți. Ca și mentor, Regele este o ”binecuvântare” a vieții celorlalți, deoarece el este interesat să lase o moștenire, să facă o schimbare, fie că este vorba de o persoană sau lumea în sine.

Regele este bărbatul matur, responsabil, înțelept, protector, capabil să primească și să redea emoții și sentimente.

Arhetipurile feminine au aceleași caracteristici, singura diferență este că zona de manifestare a unora dintre ele (de exemplu Mama) este specifică genului.
Asemenea arhetipurilor masculine, Iubita, Înțeleapta și Mama se constituie fațete, sau părți ale arhetipului Regina.

Accesarea arhetipurilor


Una dintre tehnicile terapeutice folosite în accesarea arhetipurilor constă în chemarea sa din interior și localizarea sa pe sau în corp. Stând cu ochii închiși se vizualizează arhetipul pe care dorim să-l accesăm. Caracteristicile arhetipului pe care le ”evocăm” mental sunt cele care îl definesc în subconștientul nostru.

Dacă suntem întrebați despre cum arată și cum se comportă Războinicul de exemplu, fiecare dintre dintre noi avem o astfel de reprezentare. Este mai înalt sau mai scund, mai musculos sau mai slab, este îmbrăcat într-un anumit fel, pășește și vorbește într-un anumit fel. Acest fapt este valabil pentru toate arhetipurile. Atunci când vizualizăm caracteristicile arhetipului respectiv încercăm să ne asumăm aceste caracteristici cognitiv-comportamentale și sfârșim chiar prin a descoperi localizarea pe sau în corp a arhetipului. Astfel, atunci când avem nevoie de accesarea arhetipului este suficientă așezarea palmei pe zona unde l-am localizat, ”chemarea” sa mentală și, el se activează.

Atunci când este activat, arhetipul respectiv poate fi ”consultat” pentru soluționarea unei probleme, însă nu este suficientă consultarea unuia singur. Soluția problemei trebuie găsită prin accesarea Regelui, respectiv prin consultarea celorlalte trei arhetipuri și alegerea sau crearea unei soluții noi.

Când se parcurge accesarea celor trei arhetipuri se poate observa cum subiectul adoptă modificări ale ținutei și ale exprimării conforme cu arhetipul accesat, fără ca el să fie conștient de acest lucru. Nu de puține ori subiectul vorbește cu arhetipurile, are un adevărat dialog cu acestea, argumentând în funcție de arhetipul asumat.

Așa cum spuneam acestea sunt metode terapeutice dar ele pot fi folosite și în cazul în care nu putem să facem o alegere sau să luăm o decizie.

Cultivarea arhetipurilor

Uneori, ne dăm seama că în evoluția noastră, indiferent de vârsta fizică a adultului, lipsește ceva, de la trăirea excesivă (sau lipsa) a unor emoții și experiențe până la lipsa unor cunoștințe. În acest caz, în funcție de factorul lipsă, este bine să acționăm pentru a ne echilibra.

Umbrele Iubitului - Dacă simțim că din punct de vedere emoțional ne lipsește ceva, ar fi bine să socializăm mai mult, să cunoaștem și să vorbim cu mai mulți oameni noi. Să călătorim sau să participăm la petreceri, concerte, etc.. Implicați-vă în activități romantice (petreceri surpriză pentru persoana iubită, mesaje de dragoste sau poezii).

Dacă din contra, simțim că suntem copleșiți de emoții și sentimente, obosiți sau respinși de cei din jur, este posibil să fim prea expansivi și ”deschiși” emoțional iar, în acest caz, ar fi bine să practicăm meditația sau perioade de solitudine astfel încât să învățăm să încetinim și să ne controlăm emoțiile. În general pentru a cultiva arhetipul Iubitului este necesară ”încetinirea”, acordarea de timp pentru a te bucura de viață. Cultivați moderația, orientându-vă de la cantitate la calitate și creați ritualuri pentru a absorbi integral experiențele. Practicați un hobby artistic sau de măestrie, acordați timp pentru acesta și respectați programul în care l-ați inclus. Cititul și scrisul, acoperind o varietate de subiecte, oferă satisfacții mentale care le controlează pe cele fizice.

Dacă avem tendințe manipulatoare, dacă îi vedem pe cei din jur doar ca pe niște unelte pentru atingerea scopurilor noastre sau din contra nu ne implicăm în nici o activitate ori constant interpretăm greșit și nu înțelegem ce se întâmplă, acestea sunt manifestări ale umbrelor Magicianului. În aceste situații de multe ori este indicat să ne implicăm în acțiuni umanitare, în care noi să nu avem interese personale, sau să studiem, să ne instruim, să ne perfecționăm prin cursuri sau alte forme de studiu.

Dedicați-vă unei vieți de studiu și educație în care să vă găsiți un mentor și în final să deveniți mentor. Creați-vă un așa numit ”loc sacru”, un spațiu fizic (în casă sau în natură), numai pentru voi, în care să puteți studia, medita sau experimenta creând lucruri fizice cu mâinile proprii.

Dacă suntem agitați, nervoși și agresivi, gata oricând să ne implicăm în conflicte sau din contra, amânăm luarea unei poziții sau atitudini față de încălcarea  unor drepturi înseamnă că suntem sub influența umbrelor Războinicului.

Pentru a orienta Războinicul,  este necesară descoperirea propriilor valori și principii, găsirea unor țeluri în viață și crearea unor planuri pentru a le atinge, stabilirea și respectarea unor obiceiuri și rutine zilnice, simplificarea vieții proprii (de la dietă și până la îmbrăcăminte). Ca și activități de potențare se recomandă practicarea unei arte marțiale, meditația, depășirea fricilor (făcând lucrurile care le provoacă), studierea și practicarea unor noi îndemânări necesare, exersarea luării deciziilor și asumarea lor.  Nu mai dați importanță la ceea ce gândesc ceilalți și astfel o să vă descoperiți propria misiune.


Dacă reușim să dezvoltăm echilibrat și să integrăm cele trei arhetipuri, Regele se va manifesta în mod natural.